Category Archives: Vermogen opbouwen

Rijk door besparen en investeren

Wie wil het niet? Rijk worden en op je 50-ste lekker onderuit hangen naast je zwembad of winkelen met 1 van je 3 auto’s. Helaas zijn deze taferelen niet voor iedereen weggelegd en eerlijk is eerlijk, ook de mensen die er wel komen, hebben op hun weg naar rijkdom wat geluk gehad. Wat zijn nou echt tips waar mensen wat aan hebben? Hoe worden we rijk? Deze tip is niet gericht op het snelle rijk worden. Daarvoor zal je toch echt met € 100 naar het casino moeten in de hoop de jackpot te pakken. Statistisch gezien hebben mensen hoe ouder ze worden meer vermogen. Kanttekening hierbij is wel dat toen deze mensen van middelbare leeftijd waren, zij wel in een geweldige economie hun reserves hebben kunnen opbouwen.

Rijk worden anno 2014

Dat de economie vandaag de dag niet zo is als in de voorgaande decennia, zoals de negentiger jaren, is voor niemand nieuws. Dat betekent ook dat het moeilijker is om geld te maken. Maar het is zeker niet onmogelijk. Rijkdom komt met name voort uit de juist investeringen. Om deze investeringen te doen heb je wel startkapitaal nodig. Maar als je nu net rond komt, vraag je je af, hoe doe ik dat dan. Geld voor deze investeringen maak je door het tegenovergestelde van rijk te leven: beknibbel! Analyseer waar je hoeveel geld aan uitgeeft en bekijk alternatieven. Veel mensen zien niet in dat er op een aantal zaken goed, makkelijk en snel te besparen is waardoor er snel geld vrijkomt voor investeringen. Voorbeelden hiervan zijn: energie, reisverzekeringen, je autoverzekering, je inboedelverzekering en last but not least je boodschappen.

Besparen prima, maar wat dan?

Eenmaal een groot genoeg bedrag bij elkaar gespaard kan je beginnen met het opbouwen van je vermogen. Een aantal belangrijke zaken om daarbij in de gaten te houden zijn de inflatie, de rente bij banken op de betaalrekening en de rente op langlopende kapitaalrekeningen. De inflatie is belangrijk omdat dit betekent dat je geld minder waard wordt. Althans het wordt niet minder waard, maar je kan er minder mee doen omdat producten en diensten duurder worden. De gemiddelde inflatie in Nederland is tussen de 2 en 2,5%. Een spaarrente of rendement dat lager is dan deze percentages, brengt je dus geen niet veel verder. Effectief ga je er dan op achteruit. Maar stel; doe je een investering van € 10.000,- voor 10 jaar met een gemiddeld rendement van 8% en een gemiddelde inflatie van 2,5%, dan ga je er opeens € 8.020 op vooruit, een gemiddelde van ongeveer € 800,00 per jaar oftewel bijna € 70,00 per maand. Bedenk daarom goed hoeveel geld je tegen welk risico voor hoelang tegen welk rendement kan investeren.

Meest bekeken:

Vermogen opbouwen

Een vermogen opbouwen kan door de meeste mensen. Mits u braaf spaart en geduldig en beheerst handelt. Het centrale thema is dat u met geld weer geld (rendement) kunt maken.

Belangrijk is dat u zo snel mogelijk aan een klein startkapitaal komt. Dit kan bij wijze van spreken een paar honderd euro zijn die u heeft gespaard. Investeer dit spaargeld in deels spaarrekeningen en deels beleggingen. Jaar in jaar uit zult u rente ontvangen. Als u daarnaast nog eens extra wat opzij zet per maand, dan zult u uw vermogen gestaag zien groeien.
Lukt het u om van dit vermogen af te blijven, dan spaart u in enkele jaren zo een vermogen bij elkaar.

In 25 jaar meer dan een halve ton verdiend
Wij bereken voor u dat u in een termijn van twintig tot dertig jaar eenvoudig euro 50.000 bij elkaar kan sparen (zonder aftrek van de inflatie). Kijk maar naar ons rekenvoorbeeld, verricht op Berekenhet.nl.

Startkapitaal: euro 1.000
Maandelijkse inleg: euro 100
Rendement: 5,0% per jaar, op basis van helft sparen (4,0%) en helft beleggen (6,0%)
Vermogen na 25 jaar: 62.000

Als u start met sparen op uw 20-ste, dan heeft u op uw 45-ste meer dan een halve ton op uw bankrekening staan.

Meer weten? Kijk eens bij bijvoorbeeld ING Private banking voor tips over vermogen opbouwen.

Meest bekeken: