Category Archives: Vermogen opbouwen

Slim met geld omgaan

Tips van experts om slim met je geld om te gaan
De ene maand houd je soms geld over, terwijl je de andere maand weer net te kort komt. Waar komt dit toch door, en hoe kan je hier het beste mee omgaan? NIBC Direct interviewde enkele experts. Zij geven diverse tips over hoe je het beste met je geld omgaat.

Breng je geldzaken in kaart

Volgens Kevin Voges van AFAS Personal is je geldzaken in kaart brengen de basis. Door al je uitgaven en inkomsten bij te houden, zie je goed wat je bijvoorbeeld te veel uitgeeft per maand. “Vaste kosten kun je lastig omlaag brengen, maar je kunt altijd beginnen met je variabele uitgaven te beperken. Als je dan iedere maand goed op deze uitgaven let, ben je al een heel eind.”

Annemarie van Gaal van het programma ‘Een Dubbeltje Op Z’n Kant’ sluit zich hierbij aan: “Houd je uitgaven bij in een kasboek, zo krijg je meer grip op je geldzaken”.

Houd een buffer op je spaarrekening

Een tweede tip van Annemarie is om altijd een buffer op je spaarrekening aan te houden, bij voorkeur ter hoogte van minimaal drie maanden gemiddelde lasten: “Dat is meestal voldoende om een tegenslag op te vangen”. Zo kom je tenminste niet voor financiële verrassingen te staan.

Bepaal je spaardoelen

Kevin Voges raadt ook aan om spaardoelen te bepalen. Zo kan je gericht elke maand sparen en heeft het sparen ook een concreet doel. Op die manier kan je bijvoorbeeld voor je nieuwe huis sparen, of voor een reis. “Door deze spaardoelen concreet te maken, houd je goed het overzicht en vooral de controle over je spaargedrag”.

Benieuwd naar alle tips? Lees hier de volledige interviews.

Crowdfunding

Sinds enkele jaren (2009) in zwang; crowdfunding. Normaliter moeten ondernemers langs de bank voor het verkrijgen van investeringen. Internet en met name de vele peer-to-peer initiatieven boden daar verandering in. Met peer to peer lending, kon direct aan de crowd worden gevraagd om investeringen. In het begin lag de klemtoon op de ideologie, die net zoals initiatieven zoals de bitcoin wars is van bemoeienis van instituten. Banken lenen en investeren niets meer sinds de kredietcrisis. Dan gaan we het maar zelf doen, waren veelgehoorde geluiden. Investerende consumenten en ondernemers kunnen elkaar zo direct vinden. Waarom zou een bank daaraan moeten verdienen?

Crowd funding inmiddels volwassen markt

Inmiddels is de crowd funding verworden tot een redelijk volwassen markt. Er worden prima investeringsmogelijkheden geboden, voor initiatieven die het niet altijd bij de bank halen. Of waar een stuk investering gevergd is. Op Kickstarter.com en het Nederlandse Geldvoorelkaar.nl kan gekozen worden uit duizenden initiatieven. Het leuke aan Nederlandse crowdfunding-initiatieven, is dat je lokaal ondernemers kan steunen.

10% rendement per jaar met crowd funding

Waarom behandelen wij crowd funding op Rijkwordentips.nl? Niet omdat we nu zo bevlogen zijn en geraakt door de ideologie van consumenten die gezellig ondernemen onder en met elkaar. Nee, het afwijkende risicoprofiel en hoge rendement spreken ons aan. Er zijn vele investeringsmogelijkheden met rendementen van 8 tot 10% per jaar. Krijg dat maar eens voor andere investeringen! Als je op een dergelijke website bijvoorbeeld een stuk of vijf initiatieven kiest met iedereen kleine inleg, dan krijg je een uitstekend rendement van gemiddeld zo’n 8 tot 10% per jaar, en zijn je risico’s redelijk beperkt. Een van de initiatieven kan niet slagen, dan ben je een-vijfde ofwel 20% van je geld kwijt. Of de betreffende website maakt er een potje van. Die kans is bij de genoemde websites niet zo groot, inmiddels beschikken de grotere over de juiste vergunningen van de AFM en dergelijke.

Bovenstaande is nadrukkelijk geen beleggingsadvies. Informeer voordat u overgaat tot het nemen van financiële beslissingen een financieel deskundige. De auteur heeft zelf beleggingen in crowd funding initiatieven.

Meest bekeken:

Perpetual

Wat vindt u van 8,00% rendement per jaar, met een laag risico en met volledige vrijheid over uw geld? Dit kan! Zogenaamde perpetuals bieden deze mogelijkheid.

Voldoende rendement is lastig te vinden

Het is voor de spaarzame consument lastig om voldoende rente te krijgen op het spaartegoed. Reguliere spaarrekeningen keren niet meer dan 1,70% uit. Na inflatie en eventueel vermogensrendementsheffing resteert jaarlijks een negatief saldo. Effectief krimpt uw vermogen! Daarom kiezen veel spaarders voor het beleggen in aandelen. Maar dit brengt ook zekere risico’s met zich mee. Een leuk alternatief voor de belegger die op zoek is naar een hoog rendement, zijn bedrijfsobligaties. Echter, ook daarbij blijft het rendement beperkt tot 3 a 4% per jaar. Een meer exotische variant is de zogenaamde perpetual. Hiermee kunt u voortdurend 5 tot 8% per jaar ontvangen. En u bent te allen tijde vrij om het geld op te nemen, in tegenstelling tot reguliere spaardeposito’s. Dat lijkt een gouden keuze.

Perpetuals hebben hoger risico …

Banken geven bedrijfsobligaties uit om aan geld te komen. Een vorm die sommige banken aanbieden, is de zogenaamde perpetual. Dit is een achtergestelde lening, en daarmee met een flink hoger risicoprofiel dan een reguliere obligatie. Deze obligatie is eeuwigdurend, vandaar de naam, afgeleid van perpetuum mobile. In het geval van faillissement staat u achter in de rij als schuldeiser, en vaak zijn er ongunstige voorwaarden aan verbonden. Zo kan de bank eenzijdig besluiten om de lening af te lossen. Of kan zij onder voorwaarden ervoor kiezen om geen rentecoupon te voldoen. Verder loopt u koersrisico’s. Als de reguliere rentestanden stijgen, kan de waarde van de perpetual flink dalen.

… maar ook een fors hoger rendement!

Maar het rendement is hier ook naar. U kunt op perpetuals een flink hogere rente krijgen, varierend van 5 tot 8% rente per jaar. De ING had jarenlang een leuke perpetual met een jaarlijkse rente van 8,00%, de 8,00% Perpetual van ING. Deze heeft zij echter recent afgelost. Andere voorbeelden zijn de 6,00% Perpetual van bankverzekeraar Achmea of de 8,00% Perpetual van de Belgische bank KBC.

Informeer u gedegen

Nadrukkelijk moet vermeld worden dat perpetuals risicovol is. Het is echter zeker het overwegen waard om deze vorm van beleggen te onderzoeken als onderdeel van een breder gespreide beleggingsportefeuille, naast sparen en aandelen. Informeer u goed alvorens u tot aankoop overgaat. Deze vorm van beleggen kent specifieke en lastig in te schatten risico’s.

Bovenstaande is nadrukkelijk geen beleggingsadvies. Informeer voordat u overgaat tot het nemen van financiele beslissingen een financieel deskundige. De auteur heeft posities in bovenvermelde beleggingen.

Meest bekeken: