Category Archives: Vermogen opbouwen

Van sparen word je rijk

Een bekend credo; ga netjes sparen, dan word je vanzelf rijk. Maar de laatste jaren is dit credo helaas ver van de waarheid. In de afgelopen twee jaar is de spaarrente op spaarrekeningen zonder voorwaarden bij de grootbanken gestaag gedaald van gemiddeld 1,50% naar 1,00%. Er zijn kleinere banken die een hogere spaarrente vergoeden, denk aan 1,60%, maar hiervoor moet u wel een spaarrekening openen bij zo’n kleinere bank.

Sparen in 2015 armzalig

De centrale Europese bank (ECB) blijft ook in 2015 goedkoop geld in de economie pompen, om deze op gang te houden, en de schulden niet te duur te maken voor de zuidelijke lidstaten. Nederland en Duitsland zijn hier minder blij mee, maar kunnen hier weinig aan doen. Sinds de invoering van de euro leven we onder het economische juk van de Fransen, die daarmee de monetaire kracht van Duitsland hebben gebroken. Dit alles heeft tot gevolg dat de rente laag blijft, zeker ook voor spaarrekeningen. De verwachting voor 2015 is dan ook dat de rentetarieven nog iets verder zullen dalen, naar onder de 1,00%.

Op zoek naar rendement

Het is dan sterk de vraag of u uw vermogen op een spaarrekening moet zetten. Een ding is zeker; u ontvangt minder rente dan de inflatie en eventuele vermogensrendementsheffing. Dus u verliest gewoon jaar in, jaar uit, op uw vermogen. Kijk daarom naar nadere mogelijkheden om rendement te maken. Zoals spaardeposito’s, beleggingsfondsen, crowdfunding of meer bijzondere beleggingsproducten zoals perpetuals.

Kijk op websites zoals Hoogste rente op sparen en Hoogste spaarrentes voor de actuele rentestanden.

Meest bekeken:

Slim met geld omgaan

Tips van experts om slim met je geld om te gaan
De ene maand houd je soms geld over, terwijl je de andere maand weer net te kort komt. Waar komt dit toch door, en hoe kan je hier het beste mee omgaan? NIBC Direct interviewde enkele experts. Zij geven diverse tips over hoe je het beste met je geld omgaat.

Breng je geldzaken in kaart

Volgens Kevin Voges van AFAS Personal is je geldzaken in kaart brengen de basis. Door al je uitgaven en inkomsten bij te houden, zie je goed wat je bijvoorbeeld te veel uitgeeft per maand. “Vaste kosten kun je lastig omlaag brengen, maar je kunt altijd beginnen met je variabele uitgaven te beperken. Als je dan iedere maand goed op deze uitgaven let, ben je al een heel eind.”

Annemarie van Gaal van het programma ‘Een Dubbeltje Op Z’n Kant’ sluit zich hierbij aan: “Houd je uitgaven bij in een kasboek, zo krijg je meer grip op je geldzaken”.

Houd een buffer op je spaarrekening

Een tweede tip van Annemarie is om altijd een buffer op je spaarrekening aan te houden, bij voorkeur ter hoogte van minimaal drie maanden gemiddelde lasten: “Dat is meestal voldoende om een tegenslag op te vangen”. Zo kom je tenminste niet voor financiële verrassingen te staan.

Bepaal je spaardoelen

Kevin Voges raadt ook aan om spaardoelen te bepalen. Zo kan je gericht elke maand sparen en heeft het sparen ook een concreet doel. Op die manier kan je bijvoorbeeld voor je nieuwe huis sparen, of voor een reis. “Door deze spaardoelen concreet te maken, houd je goed het overzicht en vooral de controle over je spaargedrag”.

Benieuwd naar alle tips? Lees hier de volledige interviews.

Meest bekeken:

Crowdfunding

Sinds enkele jaren (2009) in zwang; crowdfunding. Normaliter moeten ondernemers langs de bank voor het verkrijgen van investeringen. Internet en met name de vele peer-to-peer initiatieven boden daar verandering in. Met peer to peer lending, kon direct aan de crowd worden gevraagd om investeringen. In het begin lag de klemtoon op de ideologie, die net zoals initiatieven zoals de bitcoin wars is van bemoeienis van instituten. Banken lenen en investeren niets meer sinds de kredietcrisis. Dan gaan we het maar zelf doen, waren veelgehoorde geluiden. Investerende consumenten en ondernemers kunnen elkaar zo direct vinden. Waarom zou een bank daaraan moeten verdienen?

Crowd funding inmiddels volwassen markt

Inmiddels is de crowd funding verworden tot een redelijk volwassen markt. Er worden prima investeringsmogelijkheden geboden, voor initiatieven die het niet altijd bij de bank halen. Of waar een stuk investering gevergd is. Op Kickstarter.com en het Nederlandse Geldvoorelkaar.nl kan gekozen worden uit duizenden initiatieven. Het leuke aan Nederlandse crowdfunding-initiatieven, is dat je lokaal ondernemers kan steunen.

10% rendement per jaar met crowd funding

Waarom behandelen wij crowd funding op Rijkwordentips.nl? Niet omdat we nu zo bevlogen zijn en geraakt door de ideologie van consumenten die gezellig ondernemen onder en met elkaar. Nee, het afwijkende risicoprofiel en hoge rendement spreken ons aan. Er zijn vele investeringsmogelijkheden met rendementen van 8 tot 10% per jaar. Krijg dat maar eens voor andere investeringen! Als je op een dergelijke website bijvoorbeeld een stuk of vijf initiatieven kiest met iedereen kleine inleg, dan krijg je een uitstekend rendement van gemiddeld zo’n 8 tot 10% per jaar, en zijn je risico’s redelijk beperkt. Een van de initiatieven kan niet slagen, dan ben je een-vijfde ofwel 20% van je geld kwijt. Of de betreffende website maakt er een potje van. Die kans is bij de genoemde websites niet zo groot, inmiddels beschikken de grotere over de juiste vergunningen van de AFM en dergelijke.

Bovenstaande is nadrukkelijk geen beleggingsadvies. Informeer voordat u overgaat tot het nemen van financiële beslissingen een financieel deskundige. De auteur heeft zelf beleggingen in crowd funding initiatieven.