Category Archives: Vermogen opbouwen

Crowdfunding

Sinds enkele jaren (2009) in zwang; crowdfunding. Normaliter moeten ondernemers langs de bank voor het verkrijgen van investeringen. Internet en met name de vele peer-to-peer initiatieven boden daar verandering in. Met peer to peer lending, kon direct aan de crowd worden gevraagd om investeringen. In het begin lag de klemtoon op de ideologie, die net zoals initiatieven zoals de bitcoin wars is van bemoeienis van instituten. Banken lenen en investeren niets meer sinds de kredietcrisis. Dan gaan we het maar zelf doen, waren veelgehoorde geluiden. Investerende consumenten en ondernemers kunnen elkaar zo direct vinden. Waarom zou een bank daaraan moeten verdienen?

Crowd funding inmiddels volwassen markt

Inmiddels is de crowd funding verworden tot een redelijk volwassen markt. Er worden prima investeringsmogelijkheden geboden, voor initiatieven die het niet altijd bij de bank halen. Of waar een stuk investering gevergd is. Op Kickstarter.com en het Nederlandse Geldvoorelkaar.nl kan gekozen worden uit duizenden initiatieven. Het leuke aan Nederlandse crowdfunding-initiatieven, is dat je lokaal ondernemers kan steunen.

10% rendement per jaar met crowd funding

Waarom behandelen wij crowd funding op Rijkwordentips.nl? Niet omdat we nu zo bevlogen zijn en geraakt door de ideologie van consumenten die gezellig ondernemen onder en met elkaar. Nee, het afwijkende risicoprofiel en hoge rendement spreken ons aan. Er zijn vele investeringsmogelijkheden met rendementen van 8 tot 10% per jaar. Krijg dat maar eens voor andere investeringen! Als je op een dergelijke website bijvoorbeeld een stuk of vijf initiatieven kiest met iedereen kleine inleg, dan krijg je een uitstekend rendement van gemiddeld zo’n 8 tot 10% per jaar, en zijn je risico’s redelijk beperkt. Een van de initiatieven kan niet slagen, dan ben je een-vijfde ofwel 20% van je geld kwijt. Of de betreffende website maakt er een potje van. Die kans is bij de genoemde websites niet zo groot, inmiddels beschikken de grotere over de juiste vergunningen van de AFM en dergelijke.

Bovenstaande is nadrukkelijk geen beleggingsadvies. Informeer voordat u overgaat tot het nemen van financiële beslissingen een financieel deskundige. De auteur heeft zelf beleggingen in crowd funding initiatieven.

Meest bekeken:

Perpetual

Wat vindt u van 8,00% rendement per jaar, met een laag risico en met volledige vrijheid over uw geld? Dit kan! Zogenaamde perpetuals bieden deze mogelijkheid.

Voldoende rendement is lastig te vinden

Het is voor de spaarzame consument lastig om voldoende rente te krijgen op het spaartegoed. Reguliere spaarrekeningen keren niet meer dan 1,70% uit. Na inflatie en eventueel vermogensrendementsheffing resteert jaarlijks een negatief saldo. Effectief krimpt uw vermogen! Daarom kiezen veel spaarders voor het beleggen in aandelen. Maar dit brengt ook zekere risico’s met zich mee. Een leuk alternatief voor de belegger die op zoek is naar een hoog rendement, zijn bedrijfsobligaties. Echter, ook daarbij blijft het rendement beperkt tot 3 a 4% per jaar. Een meer exotische variant is de zogenaamde perpetual. Hiermee kunt u voortdurend 5 tot 8% per jaar ontvangen. En u bent te allen tijde vrij om het geld op te nemen, in tegenstelling tot reguliere spaardeposito’s. Dat lijkt een gouden keuze.

Perpetuals hebben hoger risico …

Banken geven bedrijfsobligaties uit om aan geld te komen. Een vorm die sommige banken aanbieden, is de zogenaamde perpetual. Dit is een achtergestelde lening, en daarmee met een flink hoger risicoprofiel dan een reguliere obligatie. Deze obligatie is eeuwigdurend, vandaar de naam, afgeleid van perpetuum mobile. In het geval van faillissement staat u achter in de rij als schuldeiser, en vaak zijn er ongunstige voorwaarden aan verbonden. Zo kan de bank eenzijdig besluiten om de lening af te lossen. Of kan zij onder voorwaarden ervoor kiezen om geen rentecoupon te voldoen. Verder loopt u koersrisico’s. Als de reguliere rentestanden stijgen, kan de waarde van de perpetual flink dalen.

… maar ook een fors hoger rendement!

Maar het rendement is hier ook naar. U kunt op perpetuals een flink hogere rente krijgen, varierend van 5 tot 8% rente per jaar. De ING had jarenlang een leuke perpetual met een jaarlijkse rente van 8,00%, de 8,00% Perpetual van ING. Deze heeft zij echter recent afgelost. Andere voorbeelden zijn de 6,00% Perpetual van bankverzekeraar Achmea of de 8,00% Perpetual van de Belgische bank KBC.

Informeer u gedegen

Nadrukkelijk moet vermeld worden dat perpetuals risicovol is. Het is echter zeker het overwegen waard om deze vorm van beleggen te onderzoeken als onderdeel van een breder gespreide beleggingsportefeuille, naast sparen en aandelen. Informeer u goed alvorens u tot aankoop overgaat. Deze vorm van beleggen kent specifieke en lastig in te schatten risico’s.

Bovenstaande is nadrukkelijk geen beleggingsadvies. Informeer voordat u overgaat tot het nemen van financiele beslissingen een financieel deskundige. De auteur heeft posities in bovenvermelde beleggingen.

Meest bekeken:

Rijk door besparen en investeren

Wie wil het niet? Rijk worden en op je 50-ste lekker onderuit hangen naast je zwembad of winkelen met 1 van je 3 auto’s. Helaas zijn deze taferelen niet voor iedereen weggelegd en eerlijk is eerlijk, ook de mensen die er wel komen, hebben op hun weg naar rijkdom wat geluk gehad. Wat zijn nou echt tips waar mensen wat aan hebben? Hoe worden we rijk? Deze tip is niet gericht op het snelle rijk worden. Daarvoor zal je toch echt met € 100 naar het casino moeten in de hoop de jackpot te pakken. Statistisch gezien hebben mensen hoe ouder ze worden meer vermogen. Kanttekening hierbij is wel dat toen deze mensen van middelbare leeftijd waren, zij wel in een geweldige economie hun reserves hebben kunnen opbouwen.

Rijk worden anno 2014

Dat de economie vandaag de dag niet zo is als in de voorgaande decennia, zoals de negentiger jaren, is voor niemand nieuws. Dat betekent ook dat het moeilijker is om geld te maken. Maar het is zeker niet onmogelijk. Rijkdom komt met name voort uit de juist investeringen. Om deze investeringen te doen heb je wel startkapitaal nodig. Maar als je nu net rond komt, vraag je je af, hoe doe ik dat dan. Geld voor deze investeringen maak je door het tegenovergestelde van rijk te leven: beknibbel! Analyseer waar je hoeveel geld aan uitgeeft en bekijk alternatieven. Veel mensen zien niet in dat er op een aantal zaken goed, makkelijk en snel te besparen is waardoor er snel geld vrijkomt voor investeringen. Voorbeelden hiervan zijn: energie, reisverzekeringen, je autoverzekering, je inboedelverzekering en last but not least je boodschappen.

Besparen prima, maar wat dan?

Eenmaal een groot genoeg bedrag bij elkaar gespaard kan je beginnen met het opbouwen van je vermogen. Een aantal belangrijke zaken om daarbij in de gaten te houden zijn de inflatie, de rente bij banken op de betaalrekening en de rente op langlopende kapitaalrekeningen. De inflatie is belangrijk omdat dit betekent dat je geld minder waard wordt. Althans het wordt niet minder waard, maar je kan er minder mee doen omdat producten en diensten duurder worden. De gemiddelde inflatie in Nederland is tussen de 2 en 2,5%. Een spaarrente of rendement dat lager is dan deze percentages, brengt je dus geen niet veel verder. Effectief ga je er dan op achteruit. Maar stel; doe je een investering van € 10.000,- voor 10 jaar met een gemiddeld rendement van 8% en een gemiddelde inflatie van 2,5%, dan ga je er opeens € 8.020 op vooruit, een gemiddelde van ongeveer € 800,00 per jaar oftewel bijna € 70,00 per maand. Bedenk daarom goed hoeveel geld je tegen welk risico voor hoelang tegen welk rendement kan investeren.