Category Archives: Algemeen

Zo word je nooit rijk

Maak jij kans om rijk te worden? Dit is een gevatte en scherpe lijst van miljardair Steve Siebold in Business Insider van de kenmerken die mensen hebben die nooit en te nimmer rijk zullen worden. Herken je jezelf in meerdere van deze eigenschappen? Dan is de kans klein dat je ooit rijk zult worden.

1. Hard maar niet slim werken

Van hard werken alleen word je niet rijk. Het gaat erom dat je slim werkt. Steve Jobs zei al dat hij het liefst luie mensen aanneemt. Die werken efficiënt en doelgericht. Kortom; bedenk hoe je zoveel mogelijk effect kan realiseren met je inspanningen.

2. Vooral sparen en niet investeren of verdienen

Sparen is een van de belangrijkste zaken om rijk te worden. Maar alleen sparen schiet niet op. Richt je niet alleen op het langzaam aan en spaarzaam je vermogen opbouwen, maar neem ook risico’s om meer geld te verdienen. Investeer in kansrijke zaken, zoals bitcoins of andere nieuwe ontwikkelingen zoals internetondernemingen of een nieuwe vorm van mobiliteit zoals Tesla. Alle miljonairs hebben verschillende inkomstenbronnen. Start zo jong mogelijk met beleggen in activiteiten of ondernemingen waarin je gelooft.

3. Op te grote voet leven

Besteed niet meer dan je je kan veroorloven. Lenen is een van de slechtste dingen die je kan doen. Geld lenen kost geld. Het is echt geen ramp als je nog iets langer doorrijdt in een oude auto of nog wat kleiner woont. Geniet van wat je al wel hebt. Verdien eerst een tijd, en denk dan pas na over het uitgeven daarvan.

4. Tevreden met salaris

Met tevreden zijn is op zich niets mis. Maar veel mensen werken hun hele leven netjes in loondienst, wachtend op de grote stap die wellicht nog gaat komen. Maar als je daar zelf geen verandering in maakt, is de kans vaak maar klein dat het ook daadwerkelijk gebeurt. Er zijn maar weinig mensen die vanuit loondienst echt rijk worden. Eigenlijk is alleen ondernemerschap de weg naar rijkdom. Probeer daarom eens een onderneming te bedenken. Hoe klein en hoe simpel ook, wellicht kan het werken. Taarten verkopen, adviezen aan bekenden geven of iets anders waar je toevallig handig in bent. Het is het proberen waard.

5. Niet je dromen waarmaken

Succes volgt op enthousiasme en passie. Doe daarom wat je leuk vindt. En bedenk continue of je nog steeds bezig bent met wat je energie geeft. Hoe kom je hierachter? Heel simpel; als je weinig tot geen energie meer krijgt van wat je doet, is het een goed moment om serieus na te denken of je nog wel op het juiste spoor zit. Als je niet je eigen dromen of doel nastreeft, is de kans zeer groot dat je de dromen van een ander uitvoert. Daar is op zich niets mis mee, maar besef dat je een instrument bent van een ander, en niet van je eigen pad.

6. In je comfortzone blijven

Er is niets mis mee om gewoon in een veilige inkomenssituatie te blijven. Een vast dienstverband met een prima loon is goed om in je dagelijkse kosten te voorzien en als mogelijk je vermogen gestaag op te bouwen. Maar je kan alleen het verschil maken als je bijzondere en nieuwe dingen onderzoekt. Dat betekent automatisch onzekerheid en ongemakkelijke situaties, en angsten overwinnen en het nemen van goed en weloverwogen risico’s. Is er bijvoorbeeld een mogelijkheid om naast je baan iets anders te proberen, zoals bijvoorbeeld het proberen en starten van een onderneming.

7. Geen plannen voor je geld en valse bescheidenheid

Het helpt enorm in je drive en inzet als je weet waarvoor je het doet. Zet daarom het doel en de bestemming van je verdiensten vast. Wil je groter wonen, of wil je sparen voor de studie van je kinderen? Dat is een duidelijk doel dat veel energie en zingeving zal geven.
Wees niet te onzeker en bescheiden, en durf groot te denken. Rijke mensen leggen de lat hoog en vinden dat ze zichzelf een ambitieus doel kunnen stellen. Waarom zou jij dat niet kunnen?

Wil je nog meer tips hebben hoe je rijk kan worden? Lees de wijze lessen van Warren Buffet.

Bookmark and Share

Hypotheekrenteaftrek gunstiger

Het nieuwe kabinet heeft in oktober 2017 aangekondigd om de hypotheekrenteaftrek versneld af te bouwen. Er kan nu nog 49,5% worden afgetrokken. Maar al in 2023 is de maximale aftrekbare rente nog maar 37%. Daarbij wordt beloofd dat de gemiddelde Nederlander er niet op achteruit gaat. Maar is dit ook zo? Wij hebben een eerste berekening van de inkomenseffecten gemaakt. En wat blijkt? De meeste Nederlanders gaan erop vooruit.

Weliswaar heeft een Nederlander in 2023 door de lagere aftrekbaarheid van de hypotheekrente een hoger belastbaar inkomen. Maar daar staat tegenover dat de inkomstenbelasting straks voor de hoogste schijf verlaagd wordt. Van 52% nu tot 49,5% in 2023. Verder wordt het nadeel ten dele tenietgedaan door de lagere fiscale bijtelling van de eigen woning; het eigenwoningforfait. In totaal treedt er een besparing van de belastingdruk op.

Bij de berekening vergelijken we de inkomstenbelasting, hypotheekrenteaftrek en het eigenwoningforfait. Overige fiscale wijzigingen of effecten worden buiten beschouwing gelaten.

Aannames

  • Hypotheek € 350.000
  • WOZ-waarde € 350.000
  • Hypotheekrente 3%, betaalde rente € 10.500
  • Bruto inkomen € 82.500

Vergelijking hypotheekrenteaftrek in 2018 en 2023

Situatie in 2018 Situatie in 2023
Hypotheekrenteaftrek 49,5% 37%
Eigenwoningforfait 0,75% 0,60%
Belastbaar inkomen € 79.927 € 80.715
Inkomstenbelasting 52% € 32.987 49,5% € 31.379
Netto inkomen € 46.940 € 49.336

De conclusie is dat bij de bovenstaande voorbeeld-casus van een Nederlands gezin met een bruto jaarinkomen van € 82.500, zij er flink op vooruit gaan. Dat is een mooi en bijna niet te geloven uitkomst! Heeft u hier opmerkingen over, of klopt er iets niet, dan vernemen wij dat uiteraard graag. Geef dan hieronder uw opmerkingen aan.

Bookmark and Share

Rijk worden in 2017

Ook in 2017 vragen weer veel mensen zich af; hoe kan ik nou rijk worden? De drijfveer voor deze gedachte komt naar alle waarschijnlijkheid voort uit een wens naar financiële onafhankelijkheid. Volledige vrijheid om je eigen keuzes te maken en je leven te leiden zoals je echt wilt. Zo kom je het dichtst bij het grootste geluk.

Veel geld verdienen met hard werken

Je kan rijk worden door hard te werken. Met de juiste opleiding en de juiste baan kan je veel geld verdienen. Kan je goed leren en gezegend met een hoger IQ? Dan heb je met de meeste WO-studies het vooruitzicht op een goede baan met zekerheid en goed inkomen. Heb je bijvoorbeeld het geluk dat je wordt toegelaten tot een studie Medicijnen? Dan kan je arts worden, en is in Nederland je bedje gespreid. Ben je iets minder slim, of heb je geen zin om voor een baas te werken? Dan zijn er nog steeds vele mogelijkheden om dan wel in loondienst, dan wel als eigen ondernemer, een hoop geld te verdienen. Het is en blijft wel hard werken, en voor en aantal gelukkigen leidt dit tot een goed inkomen.

Rijk worden door het lot

Je kan ook rijk worden door ergens op te gokken. Dan wel door het kopen van aandelen, dan wel door als eerste bepaalde bijzonderheden zoals kunst te sparen, of door bijvoorbeeld bitcoins te kopen en daarmee te speculeren. Of door heel veel loten van welke loterij dan ook te kopen. Je hoeft niet jaren lang te werken; maar de kans is natuurlijk een stuk kleiner, zeg maar nihil, dat je hier rijk van wordt. Dit is slechts weinigen gegeven.

Rijk worden door weinig uit te geven

Naast geld verdienen, is geld besparen ook een optie om rijk te worden, waar veel Nederlanders niet direct aan denken. Aanleiding zal zijn dat je daarmee natuurlijk nooit schatje rijk wordt. En dat de meeste mensen bij rijk zijn nou niet direct denken aan weinig uitgeven. Rijk zijn is toch juist lekker veel kunnen spenderen? Maar je kan redelijk vermogend worden door weinig of zeer bewust geld uit te geven, en verstandig te sparen.

Wat is rijk zijn?

De vraag is namelijk, wat rijk zijn nu echt voor jouzelf betekent. Heeft het te maken met de veronderstellingen waar we in dit artikel mee beginnen? Financiële onafhankelijkheid, volledige vrijheid om je eigen keuzes te maken en je leven te leiden zoals je echt wilt? Als dat je doelen zijn, dan is het bereiken daarvan en het moment waarop, makkelijker en eerder dan veel mensen denken.
Gericht geld besteden aan zaken die je belangrijk vindt, en daar alle ruimte voor hebben.
Het voordeel van deze manier van denken, is dat je sneller het punt kan bereiken waarop je rijk bent. In plaats van je hele leven keihard te werken, om er vervolgens op latere leeftijd nog maar een paar jaar van te kunnen genieten.

De juiste focus

De meeste lezers kunnen deze insteek wellicht te filosofisch vinden. Dat mag. Het is bedoeld als een korte overpeinzing, om even stil te staan bij waar je nou echt naar streeft. Focus is key. Een goed en rijk 2017 gewenst!

Bookmark and Share