Category Archives: Geld besparen

Makkelijke tips om te besparen

Zoek je tips om makkelijk en snel geld te besparen? En niet ingewikkelde stappenplannen en budgetsystemen, maar gewoon een paar simpele tips om morgen eenvoudig geld te besparen? Wij hebben de volgende zes zeer makkelijke en eenvoudige tips voor je verzameld.

1. Inzicht in je uitgaven

Ook al heb je er misschien geen zin in, het begin toch echt met een beetje inzicht in wat je iedere maand zoal uitgeeft. Dit kan je heel simpel bijhouden. Kijk elke maand hoeveel je op je bankrekening hebt staan. Stijgt het bedrag, dan doe je het goed. Blijft het bedrag zo’n beetje gelijk, dan geef je niet teveel uit, maar precies wat er binnen komt. Echter, daalt het bedrag, dan heb je een probleem, want dan ben je aan interen. Je zal dan iets moeten doen. Zie tip 2.

2. Let op je uitgaven

Check welke uitgaven je mogelijk kan vermijden. Kom je zelf niet op de goede ideeën? Hier zijn er een paar; Door het jaar heen zijn er allerlei gratis evenementen zoals openbare festivals. Kost je niets. Wandelen of fietsen naar een mooie plek kost ook niets, en je wordt er ook nog eens erg gezond van. Je kan vele attractieparken en uitjes bezoeken met kortings- of spaaracties van je supermarkt. En ben je erop uit en wil je wat eten of drinken; het is geen ramp als je zelf iets van eten of drinken meeneemt. Dit scheelt heel veel geld. Vaak tellen juist de kleine, maar vaak terugkomende uitgaven flink op. Het kopje koffie buiten de deur; de zogenaamde latte factor. De lunch op het werk, die elk jaar maar duurder wordt.

3. Boodschappen slim doen

Zorg er eerst voor dat je je keukenkast en koelkast leeg hebt gegeten. Kost je ook weer niets en ruimt lekker op. Ga je boodschappen doen, maak dan toch maar een lijstje voor de komende dagen of wellicht de hele week. Beperk je tot dat lijstje, en ga voorzichtig om met mooie aanbiedingen. Hoe vaak ben je niet thuis gekomen met goedkoop eten, dat je uiteindelijk toch niet op krijgt? Tot slot, bij wijze van spreken kan je het beste op je knieeen door de supermarkt; onderin de schappen liggen de goedkope producten, die prima zijn.

4. Je oude spullen verkopen

Heb je wel eens beseft hoeveel kleding en troep je thuis hebt liggen die je werkelijk nooit gebruikt? Probeer eens wat te verkopen op Marktplaats. Met de app is het zo gepiept, foto maken en in de juiste categorie plaatsen is erg makkelijk.

5. Mis je geen toeslagen?

De Rijksoverheid heeft allerlei toeslagen beschikbaar voor de Nederlanders. Voor velen is dit niet echt duidelijk, er zijn soms zelfs radiospotjes om iedereen erop te wijzen dat je recht hebt op toeslagen. Ook als je meer dan het minimumloon verdient.
Kijk bij de Belastingdienst toeslagen of je recht hebt op bijvoorbeeld huurtoeslag, zorgtoeslag of kinderopvangtoeslag.

6. Check je vaste lasten

Zit je nog wel voordelig bij je huidige energiemaatschappij? Elk jaar overstappen van energieleverancier levert je elk jaar weer de nieuwe klanten bonus op. Zonde als je die mist. Overstappen is echt erg makkelijk, en vaak zegt de nieuwe leverancier automatisch je huidige contract op. Dan hoef je echt bijna niets te doen.
Hetzelfde geldt voor je telefoonabonnement en je TV en internetaansluiting. Je kan makkelijk even op een vergelijkingssite kijken of je internet, TV en bellen abonnement nog wel concurrerend is. Ook hier geldt dat overstappen niet heel veel moeite betekent.
Het wordt wat saai, maar ook je autoverzekering en reisverzekering kunnen doorgaans goedkoper. Dikke kans dat je ongeveer dezelfde dekking bij een andere verzekeraar voor een lagere premie krijgt, omdat zij veelvuldig hun premies aanpassen. Verzekeringen zijn dure kostenposten, en toch kijken veel Nederlanders er maar weinig naar. Niet goed. Kijk eens bij Verzekeringen vergelijken wat je kan besparen op je verzekeringen. Overstappen van verzekeraar is iets meer werk dan je energieleverancier, maar nog steeds vrij eenvoudig en makkelijk.

Meer besparen

Nog niet moe van het voorgaande lijstje? Je kan nog veel besparingstips lezen bij allerlei consumentenorganisaties, banken en media. Zoals de volgende handige bespaartips voor huis, tuin en keuken.

Bookmark and Share

Bespaartips

Hoe kunt u besparen op uw uitgaven? De ING heeft maar liefst 50 tips verzameld om geld te besparen. De tips die ons het meest aanspreken, zijn de volgende;

  • Wilt u iets heel graag hebben? Slaap er nog een nachtje over. Probeer niet te impulsief te handelen; dat zijn vaak de slechtste koopjes.
  • Bedenk voordat u wat koopt, of u het echt nodig heeft. Bijvoorbeeld; als u zou gaan verhuizen naar een ver land, zou u het dan nog meenemen?
  • Pak als het even kan, de fiets. De auto is best een dure kostenpost. Korte ritten zijn funest voor de staat van uw auto, en kosten relatief veel benzine. Fietsen is daarentegen gratis. En levert een bijdrage aan het milieu en bespaart maatschappelijke kosten.
  • Een feestje geven? Huur een buurthuis in plaats van een cafe of hotel. U moet zelf wel uw eten en drinken inkopen, en de locatie vaak achteraf schoonmaken. Maar hiermee bespaart u wel honderden euro’s.
  • Sla uw slag in de uitverkoop. Dit geldt ook voor de dagelijkse boodschappen. Probeer elke week te varieren van supermarkt. Elke grote supermarkt-keten heeft aantrekkelijke aanbiedingen om klanten te lokken. Waarvan ze hopen dat die vervolgens ook de dure boodschappen daar kopen. Als u goed rondkijkt, kunt u overal wat aanbiedingen pakken, en zo toch alles inkopen.
  • Verder missen wij nog de volgende belangrijke tip; eet eerst uw kast leeg. Vaak staat er een hoop eten in de trapkast of de koelkast, dat zomaar op de uiterlijke datum komt zonder gegeten te zijn. Zonde.

Verder wordt nog als tip gegeven, om besparen als een sport te zien. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Neem in elk geval bovenstaande tips serieus in overweging.

Bookmark and Share

De basis van rijk worden: zoek een baan en spaar!

Rijk zijn, dat willen we allemaal! In loondienst zal je niet zo snel multimiljonair worden. Of je moet CEO worden van een of andere multinational. Maar dat is maar voor weinigen weggelegd. Je kan de loterij winnen, maar de kans dat je dat lukt is nog veel kleiner. Nee, om stinkend rijk te worden biedt het starten van een eigen onderneming eigenlijk de beste kansen. Maar voor een eigen onderneming heb je een startkapitaal nodig. Heb je dat niet? Dan begint je reis naar rijkdom met het zoeken naar een baan, bijvoorbeeld via een uitzendbureau.

Je reis naar rijkdom

Je kan misschien een briljant idee hebben voor een onderneming en al een dichtgetimmerd businessplan klaar hebben liggen. Dat is heel mooi, maar een bank gaat je geen lenen als je niet een eigen inbreng hebt in je startkapitaal. Het is dan zaak om te beginnen met het zoeken naar een baan, zorgen dat je zo min mogelijk geld uitgeeft en zo kunt sparen voor het verwezenlijken van je droom: puissant rijk worden met je eigen onderneming. Maar hoe zorg je dat je zoveel mogelijk geld kunt sparen? Hier enkele tips:

Bespaar op woonkosten

De kosten voor je woning zijn normaliter je grootste kostenpost. Woon je nog bij je ouders? Blijf er nog gezellig een tijdje wonen en bespaar enorm op je kosten. Een alternatief is om in een antikraakwoning te gaan wonen. Voor zo’n tijdelijke woning betaal je maar een fractie van wat je normaal aan huur kwijt bent.

Vergelijk prijzen en ding af

Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk besparen. Maar soms kan je niet om een aanschaf heen. In dat geval is het verstandig om niet over één nacht ijs te gaan. Doe je huiswerk en vergelijk prijzen op het internet. Via vergelijkingssites vind je al snel de goedkoopste aanbieder. Wees ook niet beschaamd om af te dingen. In Nederland is het niet erg gebruikelijk, maar je kan vaak veel van de prijs af praten als je het slim aanpakt.

Koop spullen tweedehands

Je bent nog goedkoper uit als je dingen tweedehands koopt. Op een site als marktplaats vind je vaak dingen die nog van goede kwaliteit zijn en die je voor een habbekrats op de kop kan tikken.

Wees zuinig met water en energie

Een andere grote kostenpost: de energierekening. Door wat simpele maatregelen te treffen kan je hier enorm op besparen. Denk aan spaarlampen, tochtstrips of een waterbesparende douchekop.
Dit zijn zomaar wat voorbeelden van hoe je flink kan besparen en met rasse schreden je startkapitaal bij elkaar kan harken. Er zijn nog oneindig veel andere mogelijkheden om geld te besparen. Op de website Vrekkenpagina vind je nog meer bespaartips. Heb jij nog mooie bespaartips? Laat het weten in de comments!

Bookmark and Share