Category Archives: Vermogen opbouwen

Zelf online beleggen

In vergelijking met andere Europeanen, regelen Nederlanders het liefst helemaal zelf hun financiële zaken. Ook het beheren van het spaartegoed of vermogen doen wij het liefst naar eigen inzicht. Nederlanders hebben een relatief groot vertrouwen in de toekomst. Meer dan de helft is positief over de eigen financiële beslissingen, in tegenstelling tot onze buurlanden waar een minderheid overtuigd is van de eigen keuzes. We zijn en blijven dus een eigenzinnig en zuinig volkje.

Overgrote meerderheid dertigers belegt niet

De huidige generatie van 25 tot 34 jaar, de zogenaamde millennials, zijn door de economische en financiële crisis in de afgelopen jaren, voorzichtig geworden. Zij zijn de eerste generatie die het digitale tijdperk volledig hebben meegemaakt, minder materieel gedreven dan voorgaande generaties, en hebben andere prioriteiten in het leven (wie heeft nog een eigen auto nodig?). De ervaringen van de afgelopen jaren lijken een belangrijke stempel op de financiële keuzes te drukken. Nog meer dan voorgaande generaties, hebben zij een extreme voorkeur voor sparen. Slechts 19% belegt, de overige 71% spaart alleen (!). Dat lijkt veilig; je zuurverdiende spaargeld op een bankrekening, bij een bank die is beschermd door het Europese depositogarantiestelsel. Maar, daarbij vergeten ze belangrijke lessen uit het verleden.

Op lange termijn geeft beleggen meer rendement

Uiteraard biedt het verleden geen garantie voor de toekomst. Maar wie het verleden niet kent, begrijpt het heden niet en zal vrezen voor de toekomst. Is sparen op de lange termijn wel zo verstandig? Wie in 2005 1.000 euro op een spaarrekening heeft gezet, heeft nu, in 2016, in reële termen slechts 988 euro. Heeft u dit geld toen belegd, dan heeft u nu 1.851 euro. Dat is een verschil in rendement van 86% (!).

Sparen of beleggen? 2005 2016 Rendement
Sparen € 1.000 € 988 – 1%
Beleggen € 1.000 € 1.851 + 85%

Hoe kan ik mijn vermogen laten groeien?

Wat is een verstandige keuze voor de toekomst? Belangrijk is om niet op een paar te wedden, maar uw kansen en risico’s te spreiden. Zo maakt u voor de lange termijn het meeste kans om van groei te profiteren, en bent u beter gedekt tegen tegenvallers. Overweeg daarom om naast te sparen, ook eens te beleggen. Dit kan op verschillende manieren. U kunt instappen in een beleggingsfonds van uw huidige bank. Maar de kans is groot dat u dan veel rendement laat liggen. De vaste kosten hakken op de lange termijn namelijk flink in het rendement. Als u gaat beleggen, dan is dit een belangrijk aspect. Kijk daarom ook eens naar de mogelijkheden van zelf online beleggen. Het is makkelijker dan u denkt. De volgende aanbieders zijn de grotere spelers op de Nederlandse markt, die al langere tijd actief zijn.

Online beleggen aanbieders

Binck
Alex
Lynx

Bij deze aanbieders betaalt u geen vaste beheerkosten (bewaarloon of service fee). U betaalt eenmalig lage aankoopkosten voor het kopen van de aandelen, en in de jaren erna bent geen kosten meer kwijt. U koopt dus nu eenmalig een paar aandelen van uw keuze, en erna bent u nooit meer kosten kwijt. Dit betaalt zich uit op termijn.

Kijk welke vorm van beleggen bij u past

Vindt u overstappen naar een online bank en te grote stap? Probeer dan eerst eens om bij uw huidige bank te gaan beleggen. U kunt vrij eenvoudig in een beleggingsfonds deelnemen of zelf direct aandelen kopen. Informeer naar de mogelijkheden bij uw bank. Het is even proberen, maar als u eenmaal aan de slag bent, en de eerste resultaten worden zichtbaar, dan smaakt dit ongetwijfeld naar meer!

Bookmark and Share

Tips van Warren Buffet

Waarschijnlijk de meest aangehaalde rijkaard van dit moment; Warren Buffett. Met zo’n 50 miljard dollar is hij niet de rijkste man ter wereld, maar wel de meest inspirerende, omdat hij alles zelf heeft opgebouwd. Begonnen als krantenjongen, heeft Warren door het volgen van een consequente strategie een immens vermogen opgebouwd.

Leren van Waren Buffett

Veel magazines zoals de Telegraaf en websites kijken naar Waren Buffett en proberen het geheim te achterhalen van zijn succes. Zoekend naar het antwoord op de veelgestelde vraag; hoe word je snel rijk? Al met al zijn in elk geval de volgende inzichten zeer inspirerend. Warren gaat daarbij verder dan het vergaren van rijkdom; het gaat ook om levensgeluk.

  • Met geld maak je geld; als je je eerste geld hebt verdient, geef dit dan niet direct uit. Herinvesteer je opbrengsten. Het is niet voor niets dat de Rotschild‘s de rijkste en meest invloedrijke familie van de wereld is.
  • Trek je eigen plan; volg niet de massa. Als je doet wat iedereen doet, zal je geen onderscheid maken en niet het verschil maken. Meet jezelf aan “je innerlijke scorekaart”.
  • Wacht niet; je hebt niet veel tijd nodig om een goede beslissing te nemen. Als je je kennis en ervaring en je onderbuik volgt, zit je meestal in de goede richting. Probeer zo snel mogelijk tot actie te komen, en vermijdt dat uitstel leidt tot afstel.
  • Wees duidelijk; wees helder en duidelijk bij zakelijke afspraken. Opdrachtgevers of partners kunnen bij wijzigende omstandigheden opeens anders naar intenties of verwachtingen kijken. Hou het simpel, en spreek duidelijk af wat de beloning of verdeling van een zakelijke activiteit is.
  • Zuinigheid loont; je kan je goed verdiende geld makkelijk en snel uitgeven aan consumptiegoederen zoals auto’s en eten. Genieten is belangrijk, maar is het daarvoor nodig om veel geld uit te geven? Het letten op de kleintjes is de eenvoudigste en snelste manier om de opbrengsten te verhogen of rijker te worden. Toch vergeten we dit snel.
  • Leen niet; probeer zo veel als mogelijk te voorkomen dat je geld moet lenen. Met een lening sta je altijd op een achterstand, en kan je niet je eigen vermogen opbouwen.
  • Zet door; ondernemen is 1% inspiratie en 99% transpiratie. Een idee hebben is goed, maar dit doorzetten en net zover aanpassen totdat het een succesvolle activiteit is, maakt het verschil. Daarbij is het anderzijds wel belangrijk om te beseffen wanneer iets niet werkt. Stop op tijd als je met iets bent gestart waar je geen energie van krijgt, en wat niet snel genoeg tot substantiele resultaten leidt.
  • Kijk rationeel naar mogelijke scenario’s; of het nou om zakelijke of prive beslissingen gaat, probeer je in te beelden welke mogelijke scenario’s aan de orde zijn afhankelijk van wat je besluit. In veel situaties is het zo, dat hoe slecht de omstandigheden ook zijn, je altijd kan kiezen hoe je hier zelf in handelt. Bedenk welke opties je kan kiezen, en welke gevolgen deze hebben. Slaap een nacht over deze mogelijke gevolgen, en probeer daarna te achterhalen wat voor jou doorslaggevend is.
  • Geld is niet alles; Warren zal bijna zijn gehele vermogen doneren aan goede doelen. Zonder hiervoor een naamsvermelding terug te verlangen. Hij stelt dat aan het einde van de dag succes en geluk niet te meten is in geld, maar in hoeveel mensen van je houden van wie je wilt dat ze van je houden. Een betere afsluiter kunnen wij niet bedenken.

Meest bekeken:

Bookmark and Share

Van sparen word je rijk

Een bekend credo; ga netjes sparen, dan word je vanzelf rijk. Maar de laatste jaren is dit credo helaas ver van de waarheid. In de afgelopen twee jaar is de spaarrente op spaarrekeningen zonder voorwaarden bij de grootbanken gestaag gedaald van gemiddeld 1,50% naar 1,00%. Er zijn kleinere banken die een hogere spaarrente vergoeden, denk aan 1,60%, maar hiervoor moet u wel een spaarrekening openen bij zo’n kleinere bank.

Sparen in 2015 armzalig

De centrale Europese bank (ECB) blijft ook in 2015 goedkoop geld in de economie pompen, om deze op gang te houden, en de schulden niet te duur te maken voor de zuidelijke lidstaten. Nederland en Duitsland zijn hier minder blij mee, maar kunnen hier weinig aan doen. Sinds de invoering van de euro leven we onder het economische juk van de Fransen, die daarmee de monetaire kracht van Duitsland hebben gebroken. Dit alles heeft tot gevolg dat de rente laag blijft, zeker ook voor spaarrekeningen. De verwachting voor 2015 is dan ook dat de rentetarieven nog iets verder zullen dalen, naar onder de 1,00%.

Op zoek naar rendement

Het is dan sterk de vraag of u uw vermogen op een spaarrekening moet zetten. Een ding is zeker; u ontvangt minder rente dan de inflatie en eventuele vermogensrendementsheffing. Dus u verliest gewoon jaar in, jaar uit, op uw vermogen. Kijk daarom naar nadere mogelijkheden om rendement te maken. Zoals spaardeposito’s, beleggingsfondsen, crowdfunding of meer bijzondere beleggingsproducten zoals perpetuals.

Kijk op websites zoals Hoogste rente op sparen en Hoogste spaarrentes voor de actuele rentestanden.

Bookmark and Share