bitcoin

Beleggen in bitcoin?

Veel mensen vragen zich af of ze rijk kunnen worden door het kopen van bitcoins of andere cryptomunten. Een ding is zeker; de cryptomunten en vooral de bitcoin zijn enorm gestegen in het afgelopen jaar 2020. Was de koers begin 2020 nog rond 5.000 dollar, eind 2020 steeg de koers naar maar liefst tegen de 30.000 dollar aan. Een rendement van 600%! Diverse deskundigen denken dat de digitale munt ook in 2021 verder zal stijgen. En niet alleen de bitcoin-adepten, maar ook gerenommeerde beleggers. Daarmee is het een interessante investeringskans voor consumenten om flink rendement te behalen. Maar de bitcoin brengt ook aanzienlijke risico’s met zich mee. Zoals de munt misschien honderden procenten kan stijgen, kan deze ook navenant dalen. Je moet dus wel over sterke zenuwen beschikken.

Bitcoin aanzienlijk gestegen

De NOS meldt dat Bitcoin in 2021 een nieuwe fase zal ingaan. In de afgelopen jaren was er vooral interesse vanuit consumenten die na de kredietcrisis wantrouwen hebben gekregen tegen centrale banken. Door de steun aan landen en het ongebreideld drukken van geld, wordt de inflatie al jaren kunstmatig laag gehouden, terwijl dit vanuit langjarig perspectief niet houdbaar lijkt. Een alternatieve plek om waarde op te slaan, zoals grondstoffen en goud, nemen daarmee in interesse toe. Ook bitcoin, een digitale peer-to-peer munt die zonder toezichthouder door consumenten zelf kan worden aangehouden en verhandeld, wordt daartoe gerekend. Als alle financiele systemen omvallen, heb je altijd nog bitcoin, waarmee je altijd en overal ter wereld kan betalen. Zonder dat deze opeens in beslag kan worden genomen of grip op kan worden uitgeoefend.
Tegelijk waren er ook diverse minder marktgeoriënteerde en economisch meer gesloten staten en landen zoals China, waar inwoners op zoek zijn naar het behouden van vermogen buiten het zicht van de overheid. De eerste jaren domineerden landen als China op de beursplatforms (exchanges).
Daarna werd alles opgehangen aan het technische concept blockchain, het digitale grootboek waarmee een centrale toezichthouder niet meer nodig is. Veronderstelt werd dat de cryptomunten direct samenhangen met het toepassen van deze technologie. Maar dit blijkt helemaal niet het geval. Elke bank of ander administratief bedrijf kan zelf een blockchain-systeem opzetten, en alle groten bedrijven zijn dit nu ook aan het doen. Van grote banken als Citibank tot bedrijven als IBM.

Acceptatie bitcoin als belegging

In 2021 staat de meer algemene acceptatie van de bitcoin als belegging centraal. Op allerlei manieren vindt er steeds meer regulering plaats, en stijgt daarmee tegelijk de algemene acceptatie. Zowel als betaalmiddel als beleggingscategorie. Zo biedt Paypal sinds kort de mogelijkheid tot het betalen in Bitcoins. Daarmee wordt het steeds meer een beleggingscategorie die voor beleggers onvermijdelijk is om niet over te slaan. Zo biedt de grote vermogensbeheerder Fidelity een bitcoinfonds voor rijke particulieren. En als slechts een klein percentage van het wereldwijd belegde vermogen in bitcoins wordt geplaatst, is de munt astronomisch meer waard dan nu het geval is.

Bitcoin verwachting 2021

De website BTC Direct geeft een goed inzicht in verwachte koersontwikkeling van bitcoin in 2021. Vanwege de productie van bitcoins en de vergoeding die elke anderhalf jaar iets wordt verlaagd, stijgt telkens de koers volgens een vast patroon. Kijkend naar 2021 zou weer een flinke stijging worden verwacht.
De andere website Frank Watching signaleert diverse fundamentele trends voor 2021 die aangeven dat bitcoin in elk geval een steeds vastere plek in de economie zal krijgen.
En het meest interessante en concrete artikel komt ook van BTC Direct. Zij laten vijf analisten aan het woord, die een flinke koersstijging voor bitcoin voorspellen in 2021. De verwachtingen lopen uiteen van 150.000 dollar tot 650.000 dollar.

Voorspelling koers Bitcoin eind 2021 Koers BTC eind 2021
koers BTC 1 januari 2021 USD 29.000
Bloomberg-analist Mike McGlone USD 50.000
Blockfyre oprichter Simon Dedic USD 150.000
Citibank USD 318.000
Guggenheim Partners USD 400.000
ARK Invest USD 500.000
JP Morgan USD 650.000
Bookmark and Share

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *