Geld besparen

Zuiniger leven kan gemakkelijker dan vele denken. Vaak kunt u met kleine stappen veel effect bereiken. Wij adviseren het volgende;


  • Weten: Weet waar u geld aan uitgeeft. Vaak lopen er allerlei abonnementen en worden er kosten gemaakt zonder dat dit bewust uw wens is. Kijk waar u uw geld aan uitgeeft. Een maand lang de afschrijvingen bijhouden levert al veel inzicht op. Maar u kunt ook een budgetbewakingsprogramma van het Nibud of van uw eigen bank gebruiken. Er is een aantal bekende kostenposten die vaak hoger zijn gedacht. Dit zijn impulsaankopen, snoepen, roken, drinken en huisdieren. Eigenlijk vooral luxe-artikelen die u niet noodzakelijkerwijs nodig heeft.
  • Prioriteren: Kies waar u geld aan uitgeeft. Heeft u niet voldoende geld om alles te doen wat u wilt (wie wel?) maak dan een keuze voor de zaken die u het belangrijkst vindt. Uw huisdier kan wellicht iets goedkoper voer krijgen, en uw kinderen minder merkcola. Het is maar wat u wilt en belangrijk vindt.
  • Bewustzijn: Geniet van waar u geld aan uitgeeft. Vindt u het wel belangrijk dat uw huisdier duur eten krijgt? Dan is dat uw keuze. Maar aanvaardt dan wel de consequenties dat u aan andere zaken helaas minder geld kan uitgeven.

Let op, wij vertellen niet wat de juiste weg is of wat goed of verkeerd is. Het enige dat wij willen doen, is u als bezoeker aan het denken te zetten.

Bookmark and Share

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *