beleggen perpetual

Perpetual

Wat vindt u van 8,00% rendement per jaar, met een laag risico en met volledige vrijheid over uw geld? Dit kan! Zogenaamde perpetuals bieden deze mogelijkheid.

Voldoende rendement is lastig te vinden

Het is voor de spaarzame consument lastig om voldoende rente te krijgen op het spaartegoed. Reguliere spaarrekeningen keren niet meer dan 1,70% uit. Na inflatie en eventueel vermogensrendementsheffing resteert jaarlijks een negatief saldo. Effectief krimpt uw vermogen! Daarom kiezen veel spaarders voor het beleggen in aandelen. Maar dit brengt ook zekere risico’s met zich mee. Een leuk alternatief voor de belegger die op zoek is naar een hoog rendement, zijn bedrijfsobligaties. Echter, ook daarbij blijft het rendement beperkt tot 3 a 4% per jaar. Een meer exotische variant is de zogenaamde perpetual. Hiermee kunt u voortdurend 5 tot 8% per jaar ontvangen. En u bent te allen tijde vrij om het geld op te nemen, in tegenstelling tot reguliere spaardeposito’s. Dat lijkt een gouden keuze.

Perpetuals hebben hoger risico …

Banken geven bedrijfsobligaties uit om aan geld te komen. Een vorm die sommige banken aanbieden, is de zogenaamde perpetual. Dit is een achtergestelde lening, en daarmee met een flink hoger risicoprofiel dan een reguliere obligatie. Deze obligatie is eeuwigdurend, vandaar de naam, afgeleid van perpetuum mobile. In het geval van faillissement staat u achter in de rij als schuldeiser, en vaak zijn er ongunstige voorwaarden aan verbonden. Zo kan de bank eenzijdig besluiten om de lening af te lossen. Of kan zij onder voorwaarden ervoor kiezen om geen rentecoupon te voldoen. Verder loopt u koersrisico’s. Als de reguliere rentestanden stijgen, kan de waarde van de perpetual flink dalen.

… maar ook een fors hoger rendement!

Maar het rendement is hier ook naar. U kunt op perpetuals een flink hogere rente krijgen, varierend van 5 tot 8% rente per jaar. De ING had jarenlang een leuke perpetual met een jaarlijkse rente van 8,00%, de 8,00% Perpetual van ING. Deze heeft zij echter recent afgelost. Andere voorbeelden zijn de 6,00% Perpetual van bankverzekeraar Achmea of de 8,00% Perpetual van de Belgische bank KBC.

Informeer u gedegen

Nadrukkelijk moet vermeld worden dat perpetuals risicovol is. Het is echter zeker het overwegen waard om deze vorm van beleggen te onderzoeken als onderdeel van een breder gespreide beleggingsportefeuille, naast sparen en aandelen. Informeer u goed alvorens u tot aankoop overgaat. Deze vorm van beleggen kent specifieke en lastig in te schatten risico’s.

Bovenstaande is nadrukkelijk geen beleggingsadvies. Informeer voordat u overgaat tot het nemen van financiele beslissingen een financieel deskundige. De auteur heeft posities in bovenvermelde beleggingen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Mobiele versie afsluiten