Rijk worden met Bitcoins

Kan je snel rijk worden met Bitcoins? Sinds eind 2013 vragen velen zich dit af. De Bitcoin-koers is in enkele weken gewijzigd van € 400 naar € 700, bijna een verdubbeling(!). Daarmee is 100% rendement in een jaar een zeer reële kans. Inmiddels zijn er veel theorieën over de bitcoin verschenen. Een ding is duidelijk; er is nog veel onbekend over dit nieuwe ruilmiddel. En de markten en prijzen zijn nog zeer niet transparant, en niet in balans.

Om deze reden heeft Z24 onderzocht of het loont om op verschillende beurzen te handelen. Dit blijkt nog maar beperkt het geval. Met veel moeite werd na enkele weken 10% rendement behaald.

Bitcoin

Wat is bitcoin precies? Bitcoin is een electronisch ruilmiddel, zijnde een ingewikkelde encryptiesleutel. Daarmee lijkt de bitcoin volgens ons nog het meest op een grondstof zoals goud of zilver, als het niet een verkapt pyramide-spel is. Het is uniek en schaars (er zijn maximaal 21 miljoen bitcoins). Het is dus niet een aandeel met bijbehorende rendementsperspectieven. En het is ook niet een valuta of munt, al heeft het vrijwel alle kenmerken. Er zijn namelijk twee grote verschillen met valuta.

Verschillen van bitcoin versus valuta

Het eerste verschil met een reguliere munt is dat er voor de bitcoin niet een instituut of land garant staat voor de waarde. En daarmee is de waarde wat de gek ervoor geeft. Net zoals bij goud of zilver. Sommigen vinden dit een voordeel (van de mensen zelf in plaats van instituties), anderen vinden het een nadeel (wat is nu eigenlijk de intrinsieke waarde als er niemand garant staat).
Het tweede verschil is dat er niet onbeperkt bijgemaakt kan worden. Ook dit punt is volgens velen een voordeel (geen inflatie), anderen vinden dit een nadeel want als iedereen betaalt met bitcoins, dan zouden prijzen niet meer kunnen stijgen (stel een huis kost 21 mln bitcoins, dan kan deze nooit meer waard worden, want er zijn niet meer bitcoins).

Volgens ons is de bitcoin dan ook nog het meest te vergelijken met een grondstof. Wil je geld verdienen aan bitcoins? Dan moet je kijken hoe er geld wordt verdient met de grondstoffenhandel. Wat is het rendement van goud of zilver over diverse decennia? Dit rendement is niet hoog. En bij deze grondstoffen is er sprake van een intrinsieke waarde, hetgeen bij bitcoins nog maar de vraag is. Onze conclusie is dat investeren in bitcoins een riskante en ongewisse onderneming is. Er zijn zeer veel alternatieven die een bestendiger en beter risicoprofiel bieden. Vele instanties waarschuwen voor de risico’s van deze hype. Bezint eer u begint….

Bookmark and Share

1 gedachte over “Rijk worden met Bitcoins”

  1. We leven momenteel in een gouden tijdperk, namelijk het tijdperk van het internet waarin ontzettend veel geld te verdienen valt. Belangrijk is dat u bekend bent met de juiste mogelijkheden en die heb ik voor u te bieden. Deze mogelijkheid heeft voor mij al veel betekend. Ik maak meer dan 100% rendement over mijn geld per jaar en dit is geen grap. Ik wil deze mogelijkheid graag met u delen zodat ook u over een extra maandelijks inkomen kunt beschikken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *