Tag Archives: Sparen

Zelf online beleggen

In vergelijking met andere Europeanen, regelen Nederlanders het liefst helemaal zelf hun financiële zaken. Ook het beheren van het spaartegoed of vermogen doen wij het liefst naar eigen inzicht. Nederlanders hebben een relatief groot vertrouwen in de toekomst. Meer dan de helft is positief over de eigen financiële beslissingen, in tegenstelling tot onze buurlanden waar een minderheid overtuigd is van de eigen keuzes. We zijn en blijven dus een eigenzinnig en zuinig volkje.

Overgrote meerderheid dertigers belegt niet

De huidige generatie van 25 tot 34 jaar, de zogenaamde millennials, zijn door de economische en financiële crisis in de afgelopen jaren, voorzichtig geworden. Zij zijn de eerste generatie die het digitale tijdperk volledig hebben meegemaakt, minder materieel gedreven dan voorgaande generaties, en hebben andere prioriteiten in het leven (wie heeft nog een eigen auto nodig?). De ervaringen van de afgelopen jaren lijken een belangrijke stempel op de financiële keuzes te drukken. Nog meer dan voorgaande generaties, hebben zij een extreme voorkeur voor sparen. Slechts 19% belegt, de overige 71% spaart alleen (!). Dat lijkt veilig; je zuurverdiende spaargeld op een bankrekening, bij een bank die is beschermd door het Europese depositogarantiestelsel. Maar, daarbij vergeten ze belangrijke lessen uit het verleden.

Op lange termijn geeft beleggen meer rendement

Uiteraard biedt het verleden geen garantie voor de toekomst. Maar wie het verleden niet kent, begrijpt het heden niet en zal vrezen voor de toekomst. Is sparen op de lange termijn wel zo verstandig? Wie in 2005 1.000 euro op een spaarrekening heeft gezet, heeft nu, in 2016, in reële termen slechts 988 euro. Heeft u dit geld toen belegd, dan heeft u nu 1.851 euro. Dat is een verschil in rendement van 86% (!).

Sparen of beleggen? 2005 2016 Rendement
Sparen € 1.000 € 988 – 1%
Beleggen € 1.000 € 1.851 + 85%

Hoe kan ik mijn vermogen laten groeien?

Wat is een verstandige keuze voor de toekomst? Belangrijk is om niet op een paar te wedden, maar uw kansen en risico’s te spreiden. Zo maakt u voor de lange termijn het meeste kans om van groei te profiteren, en bent u beter gedekt tegen tegenvallers. Overweeg daarom om naast te sparen, ook eens te beleggen. Dit kan op verschillende manieren. U kunt instappen in een beleggingsfonds van uw huidige bank. Maar de kans is groot dat u dan veel rendement laat liggen. De vaste kosten hakken op de lange termijn namelijk flink in het rendement. Als u gaat beleggen, dan is dit een belangrijk aspect. Kijk daarom ook eens naar de mogelijkheden van zelf online beleggen. Het is makkelijker dan u denkt. De volgende aanbieders zijn de grotere spelers op de Nederlandse markt, die al langere tijd actief zijn.

Online beleggen aanbieders

Binck
Alex
Lynx

Bij deze aanbieders betaalt u geen vaste beheerkosten (bewaarloon of service fee). U betaalt eenmalig lage aankoopkosten voor het kopen van de aandelen, en in de jaren erna bent geen kosten meer kwijt. U koopt dus nu eenmalig een paar aandelen van uw keuze, en erna bent u nooit meer kosten kwijt. Dit betaalt zich uit op termijn.

Kijk welke vorm van beleggen bij u past

Vindt u overstappen naar een online bank en te grote stap? Probeer dan eerst eens om bij uw huidige bank te gaan beleggen. U kunt vrij eenvoudig in een beleggingsfonds deelnemen of zelf direct aandelen kopen. Informeer naar de mogelijkheden bij uw bank. Het is even proberen, maar als u eenmaal aan de slag bent, en de eerste resultaten worden zichtbaar, dan smaakt dit ongetwijfeld naar meer!

Bookmark and Share

Slim beleggen

Bij sparen en beleggen is een ding belangrijk; uw gezond verstand blijven gebruiken. Neem niet te hoge risico’s en denk goed na. Dan komt succes vanzelf.

Ga bij beleggingen geen impulsieve dingen doen. Beleggen is niet gokken op de beurs. Kijk om u heen en denk na wat er gebeurt. Volg het wereldnieuws en kijk welke consequenties dit kan hebben. Zo is de kans groot dat de economie voorlopig niet snel groeit en dat de inflatie toeneemt. Pas uw beleggingen hierop aan.
Heeft u veel spaargeld? Dan is dit vatbaar voor inflatie. Uw vermogen slinkt zo ongemerkt in als u niet oplet. Heeft u leningen of schulden? Niet handig. Als u in de situatie komt dat u de rente en/of aflossing niet meer kan betalen, is de bank eigenaar van alles wat als onderpand voor de leningen dient.

Kortom, zorg dat u niet afhankelijk wordt van anderen, maar een eigen appeltje voor de dorst opbouwt.

Kijk bijvoorbeeld bij Beursbox voor leuke en interessante beleggingstips.

Bookmark and Share

Vermogen opbouwen

Een vermogen opbouwen kan door de meeste mensen. Mits u braaf spaart en geduldig en beheerst handelt. Het centrale thema is dat u met geld weer geld (rendement) kunt maken.

Belangrijk is dat u zo snel mogelijk aan een klein startkapitaal komt. Dit kan bij wijze van spreken een paar honderd euro zijn die u heeft gespaard. Investeer dit spaargeld in deels spaarrekeningen en deels beleggingen. Jaar in jaar uit zult u rente ontvangen. Als u daarnaast nog eens extra wat opzij zet per maand, dan zult u uw vermogen gestaag zien groeien.
Lukt het u om van dit vermogen af te blijven, dan spaart u in enkele jaren zo een vermogen bij elkaar.

In 25 jaar meer dan een halve ton verdiend
Wij bereken voor u dat u in een termijn van twintig tot dertig jaar eenvoudig euro 50.000 bij elkaar kan sparen (zonder aftrek van de inflatie). Kijk maar naar ons rekenvoorbeeld, verricht op Berekenhet.nl.

Startkapitaal: euro 1.000
Maandelijkse inleg: euro 100
Rendement: 5,0% per jaar, op basis van helft sparen (4,0%) en helft beleggen (6,0%)
Vermogen na 25 jaar: 62.000

Als u start met sparen op uw 20-ste, dan heeft u op uw 45-ste meer dan een halve ton op uw bankrekening staan.

Meer weten? Kijk eens bij bijvoorbeeld ING Private banking voor tips over vermogen opbouwen.

Bookmark and Share