Tag Archives: Zuinig

Bespaartips

Het zijn zware economische tijden. Maar of het nu wat slechter of wat beter gaat, besparen en zuinig leven zijn van alle tijden! De ING Bank heeft een aantal leuke bespaartips op een rij gezet.

Eet wat het seizoen geeft

U kunt nu het hele jaar door alle groenten en fruit krijgen. Maar elke week zijn er wel andere groeten in de aanbieding; de seizoensgroenten. U kunt veel geld besparen door met de seizoenen mee te eten. En het is nog duurzaam (cradle to cradle), gezond en lekker ook.

Koop wat u echt gebruikt

Niets is duurder dan iets kopen dat u vervolgens niet gebruikt. De kosten wegen dan nooit op tegen het gebruik, dat nihil is. U kunt beter iets meer uitgeven en iets aanschaffen dat u echt gebruikt, dan dat u iets heeft dat u nooit zal gebruiken. Veel mensen hebben stapels kleding in de kast liggen die zij nooit gebruiken, en na enkele jaren is de mode anders of past het niet meer. En zolders en garages liggen vol met spullen die onverpakt de vuilnisbak in gaan. Zonde. Daarom moet u ook erg uitkijken naar het kopen van aanbiedingen en ‘koopjes’. Kopen met korting is soms voordelig. Maar let op; voor u het weet heeft u iets gekocht waar u uiteindelijk niets aan heeft.

Bespaar op uw auto, telefoon en verzekering

Consumenten hebben diverse zaken waar ze maand in maand uit ongemerkt veel geld aan kwijt zijn. Voorbeelden zijn de kosten van de auto, van bellen en alle verzekeringen. Verzekeringen, auto en telefoon zijn elke maand hoge kostenposten. Meer dan uw eten of persoonlijke verzorging. Kritisch kijken naar deze kosten kan u daarom direct veel geld opleveren!
De meeste Nederlanders zijn oververzekerd, check of u niet teveel verzekeringen heeft. Ook uw auto kost elke maand ook een hoop geld, vaak honderden euro’s. Kijk of uw wegenbelasting of autoverzekering goedkoper kan. En tot slot kunt u ook eens kijken of u niet goedkoper kunt bellen.

Bookmark and Share

Geld besparen

Zuiniger leven kan gemakkelijker dan vele denken. Vaak kunt u met kleine stappen veel effect bereiken. Wij adviseren het volgende;


  • Weten: Weet waar u geld aan uitgeeft. Vaak lopen er allerlei abonnementen en worden er kosten gemaakt zonder dat dit bewust uw wens is. Kijk waar u uw geld aan uitgeeft. Een maand lang de afschrijvingen bijhouden levert al veel inzicht op. Maar u kunt ook een budgetbewakingsprogramma van het Nibud of van uw eigen bank gebruiken. Er is een aantal bekende kostenposten die vaak hoger zijn gedacht. Dit zijn impulsaankopen, snoepen, roken, drinken en huisdieren. Eigenlijk vooral luxe-artikelen die u niet noodzakelijkerwijs nodig heeft.
  • Prioriteren: Kies waar u geld aan uitgeeft. Heeft u niet voldoende geld om alles te doen wat u wilt (wie wel?) maak dan een keuze voor de zaken die u het belangrijkst vindt. Uw huisdier kan wellicht iets goedkoper voer krijgen, en uw kinderen minder merkcola. Het is maar wat u wilt en belangrijk vindt.
  • Bewustzijn: Geniet van waar u geld aan uitgeeft. Vindt u het wel belangrijk dat uw huisdier duur eten krijgt? Dan is dat uw keuze. Maar aanvaardt dan wel de consequenties dat u aan andere zaken helaas minder geld kan uitgeven.

Let op, wij vertellen niet wat de juiste weg is of wat goed of verkeerd is. Het enige dat wij willen doen, is u als bezoeker aan het denken te zetten.

Bookmark and Share