spaarvarken

Van sparen word je rijk

Een bekend credo; ga netjes sparen, dan word je vanzelf rijk. Maar de laatste jaren is dit credo helaas ver van de waarheid. In de afgelopen twee jaar is de spaarrente op spaarrekeningen zonder voorwaarden bij de grootbanken gestaag gedaald van gemiddeld 1,50% naar 1,00%. Er zijn kleinere banken die een hogere spaarrente vergoeden, denk aan 1,60%, maar hiervoor moet u wel een spaarrekening openen bij zo’n kleinere bank.

Sparen in 2015 armzalig

De centrale Europese bank (ECB) blijft ook in 2015 goedkoop geld in de economie pompen, om deze op gang te houden, en de schulden niet te duur te maken voor de zuidelijke lidstaten. Nederland en Duitsland zijn hier minder blij mee, maar kunnen hier weinig aan doen. Sinds de invoering van de euro leven we onder het economische juk van de Fransen, die daarmee de monetaire kracht van Duitsland hebben gebroken. Dit alles heeft tot gevolg dat de rente laag blijft, zeker ook voor spaarrekeningen. De verwachting voor 2015 is dan ook dat de rentetarieven nog iets verder zullen dalen, naar onder de 1,00%.

Op zoek naar rendement

Het is dan sterk de vraag of u uw vermogen op een spaarrekening moet zetten. Een ding is zeker; u ontvangt minder rente dan de inflatie en eventuele vermogensrendementsheffing. Dus u verliest gewoon jaar in, jaar uit, op uw vermogen. Kijk daarom naar nadere mogelijkheden om rendement te maken. Zoals spaardeposito’s, beleggingsfondsen, crowdfunding of meer bijzondere beleggingsproducten zoals perpetuals.

Kijk op websites zoals Hoogste rente op sparen en Hoogste spaarrentes voor de actuele rentestanden.

Bookmark and Share

1 gedachte over “Van sparen word je rijk”

  1. Duidelijk verhaal! Als banken de rente gaan verlagen naar een inflatie-vergoeding, betekent dat eigenlijk dat je moet blijven zoeken naar andere mogelijkheden met de hoogste rentes. Vastzetten is dan een optie, maar het liefst heb ik zelf wat meer speelruimte. Anders lijkt het zo definitief. 😀 Hopend op betere tijden, Marjan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *