Al jaren kan er worden gegokt via het internet. Gok websites uit het buitenland zijn actief in Nederland en zijn erg populair. Maar, het toezicht en regulering ontbreken! Zoals vaker, is er in Nederland een gedoogbeleid. En de vraag is, of dit verstandig is. Het is natuurlijk prima om af en toe een gokje te wagen. Maar heeft online gokken niet een hogere kans op verslaving? Gelukkig is er een grote behoefte om deze markt te reguleren, en lijkt er wat aan te worden gedaan. Daarvoor is er het initiatief van het wetsvoorstel Kansspelen op Afstand. Daarin kunnen Nederlandse spelers veilig en betrouwbaar deelnemen aan online kansspelen, en wordt tijdig verslavingsrisico gesignaleerd. Maar, de vraag is nu of de wet er ook daadwerkelijk doorheen komt.
Online gokken is nu niet gereguleerd, met grote risico’s als gevolg
Het wetsvoorstel Kansspelen op Afstand (KOA) is goedgekeurd door de Tweede Kamer en moet nog in de Eerste Kamer worden behandeld. De terughoudendheid van de politiek bestaat onder andere uit angst voor een toename in de gokverslaving. Nederland is een van de weinige landen waar de markt nog niet wordt gereguleerd. Dit is niet zo best voor de 800.000 Nederlanders die online een gokje wagen. Die spelen nu via gedoogd aanbod zonder effectieve verslavingspreventie of onveilig illegaal aanbod. De cijfers dat online een hoger risico tot gokverslaving met zich meebrengt, vragen om snelle regulatie. Zonder een goed beleid wordt “het Wilde Westen†in stand gehouden. Er zijn maar weinig online aanbieders die een gericht preventiebeleid tegen gokverslaving hebben.
Speel gerust, maar zet jezelf niet op het spel
Om alle betrokken partijen te laten zien hoe verslavingspreventie er uit kan zien, heeft gokkastenspeelautomaten.org het initiatief genomen om dit reeds nu te integreren op haar website. De kansspel website heeft in samenwerking met een ex-gokverslaafde een waarschuwing slogan “Speel gerust, maar zet jezelf niet op het spel†ontwikkeld. Volgens de ervaringsdeskundige wijst dit mee op de consequenties van een gokverslaving. Op de informatiepagina is zijn persoonlijke verhaal te vinden.
De waarschuwing slogan staat prominent op de website, net onder de hoofdnavigatie van de website. Daarnaast staat het consequent onderaan de pagina’s, zoals bijvoorbeeld ook wordt getoond op bijvoorbeeld de website van Holland Casino. Daarnaast heeft de site voorbeeld advertentiemateriaal met waarschuwing ontwikkeld. Dit is in lijn met het wetsvoorstel KOA, alleen nu specifiek uitgewerkt met een beter opvallende waarschuwing dan de internationale standaard.
Snelle regulering gewenst
Het is belangrijk dat de wet op korte termijn wordt aangenomen, die ervoor zorgt dat de regulering snel van kracht is. Deze wet hoeft niet tot detail te worden uitgewerkt voor de komende jaren. Het dient de verbeterslag van morgen wel mogelijk te maken. En dat kan alleen gebeuren in samenwerking met alle belangenpartijen; de spelers, de aanbieders, verslavingsdeskundigen en de KSA.

Laten we hopen dat het wetsvoorstel eindelijk eens door de senaat komt. Het neemt nu al een lange tijd in beslag. Wel ben ik nieuwsgierig naar wat de overheid aan regels gaat voorstellen. Laten we hopen dat het het spelplezier niet gaat bederven.