Zelf online beleggen

In vergelijking met andere Europeanen, regelen Nederlanders het liefst helemaal zelf hun financiële zaken. Ook het beheren van het spaartegoed of vermogen doen wij het liefst naar eigen inzicht. Nederlanders hebben een relatief groot vertrouwen in de toekomst. Meer dan de helft is positief over de eigen financiële beslissingen, in tegenstelling tot onze buurlanden waar een minderheid overtuigd is van de eigen keuzes. We zijn en blijven dus een eigenzinnig en zuinig volkje.

Overgrote meerderheid dertigers belegt niet

De huidige generatie van 25 tot 34 jaar, de zogenaamde millennials, zijn door de economische en financiële crisis in de afgelopen jaren, voorzichtig geworden. Zij zijn de eerste generatie die het digitale tijdperk volledig hebben meegemaakt, minder materieel gedreven dan voorgaande generaties, en hebben andere prioriteiten in het leven (wie heeft nog een eigen auto nodig?). De ervaringen van de afgelopen jaren lijken een belangrijke stempel op de financiële keuzes te drukken. Nog meer dan voorgaande generaties, hebben zij een extreme voorkeur voor sparen. Slechts 19% belegt, de overige 71% spaart alleen (!). Dat lijkt veilig; je zuurverdiende spaargeld op een bankrekening, bij een bank die is beschermd door het Europese depositogarantiestelsel. Maar, daarbij vergeten ze belangrijke lessen uit het verleden.

Op lange termijn geeft beleggen meer rendement

Uiteraard biedt het verleden geen garantie voor de toekomst. Maar wie het verleden niet kent, begrijpt het heden niet en zal vrezen voor de toekomst. Is sparen op de lange termijn wel zo verstandig? Wie in 2005 1.000 euro op een spaarrekening heeft gezet, heeft nu, in 2016, in reële termen slechts 988 euro. Heeft u dit geld toen belegd, dan heeft u nu 1.851 euro. Dat is een verschil in rendement van 86% (!).

Sparen of beleggen? 2005 2016 Rendement
Sparen € 1.000 € 988 – 1%
Beleggen € 1.000 € 1.851 + 85%

Hoe kan ik mijn vermogen laten groeien?

Wat is een verstandige keuze voor de toekomst? Belangrijk is om niet op een paar te wedden, maar uw kansen en risico’s te spreiden. Zo maakt u voor de lange termijn het meeste kans om van groei te profiteren, en bent u beter gedekt tegen tegenvallers. Overweeg daarom om naast te sparen, ook eens te beleggen. Dit kan op verschillende manieren. U kunt instappen in een beleggingsfonds van uw huidige bank. Maar de kans is groot dat u dan veel rendement laat liggen. De vaste kosten hakken op de lange termijn namelijk flink in het rendement. Als u gaat beleggen, dan is dit een belangrijk aspect. Kijk daarom ook eens naar de mogelijkheden van zelf online beleggen. Het is makkelijker dan u denkt. De volgende aanbieders zijn de grotere spelers op de Nederlandse markt, die al langere tijd actief zijn.

Online beleggen aanbieders

Binck
Alex
Lynx

Bij deze aanbieders betaalt u geen vaste beheerkosten (bewaarloon of service fee). U betaalt eenmalig lage aankoopkosten voor het kopen van de aandelen, en in de jaren erna bent geen kosten meer kwijt. U koopt dus nu eenmalig een paar aandelen van uw keuze, en erna bent u nooit meer kosten kwijt. Dit betaalt zich uit op termijn.

Kijk welke vorm van beleggen bij u past

Vindt u overstappen naar een online bank en te grote stap? Probeer dan eerst eens om bij uw huidige bank te gaan beleggen. U kunt vrij eenvoudig in een beleggingsfonds deelnemen of zelf direct aandelen kopen. Informeer naar de mogelijkheden bij uw bank. Het is even proberen, maar als u eenmaal aan de slag bent, en de eerste resultaten worden zichtbaar, dan smaakt dit ongetwijfeld naar meer!

Bookmark and Share

1 gedachte over “Zelf online beleggen”

  1. de ervaring en hiermee het vertrouwen van de verschillende generaties in beleggen is behoorlijk. juiste de oudere generaties hebben veel vertrouwen en veel jongere generaties niet. voor een deel komt dit omdat zij ook al negatieve ervaringen hebben opgedaan. voor een deel ook omdat ze geen vermogen (ouch) hebben om te beleggen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *