geld in je ouwe sok

Zo word je nooit rijk

Maak jij kans om rijk te worden? Dit is een gevatte en scherpe lijst van miljardair Steve Siebold in Business Insider van de kenmerken die mensen hebben die nooit en te nimmer rijk zullen worden. Herken je jezelf in meerdere van deze eigenschappen? Dan is de kans klein dat je ooit rijk zult worden.

1. Hard maar niet slim werken

Van hard werken alleen word je niet rijk. Het gaat erom dat je slim werkt. Steve Jobs zei al dat hij het liefst luie mensen aanneemt. Die werken efficiƫnt en doelgericht. Kortom; bedenk hoe je zoveel mogelijk effect kan realiseren met je inspanningen.

2. Vooral sparen en niet investeren of verdienen

Sparen is een van de belangrijkste zaken om rijk te worden. Maar alleen sparen schiet niet op. Richt je niet alleen op het langzaam aan en spaarzaam je vermogen opbouwen, maar neem ook risico’s om meer geld te verdienen. Investeer in kansrijke zaken, zoals bitcoins of andere nieuwe ontwikkelingen zoals internetondernemingen of een nieuwe vorm van mobiliteit zoals Tesla. Alle miljonairs hebben verschillende inkomstenbronnen. Start zo jong mogelijk met beleggen in activiteiten of ondernemingen waarin je gelooft.

3. Op te grote voet leven

Besteed niet meer dan je je kan veroorloven. Lenen is een van de slechtste dingen die je kan doen. Geld lenen kost geld. Het is echt geen ramp als je nog iets langer doorrijdt in een oude auto of nog wat kleiner woont. Geniet van wat je al wel hebt. Verdien eerst een tijd, en denk dan pas na over het uitgeven daarvan.

4. Tevreden met salaris

Met tevreden zijn is op zich niets mis. Maar veel mensen werken hun hele leven netjes in loondienst, wachtend op de grote stap die wellicht nog gaat komen. Maar als je daar zelf geen verandering in maakt, is de kans vaak maar klein dat het ook daadwerkelijk gebeurt. Er zijn maar weinig mensen die vanuit loondienst echt rijk worden. Eigenlijk is alleen ondernemerschap de weg naar rijkdom. Probeer daarom eens een onderneming te bedenken. Hoe klein en hoe simpel ook, wellicht kan het werken. Taarten verkopen, adviezen aan bekenden geven of iets anders waar je toevallig handig in bent. Het is het proberen waard.

5. Niet je dromen waarmaken

Succes volgt op enthousiasme en passie. Doe daarom wat je leuk vindt. En bedenk continue of je nog steeds bezig bent met wat je energie geeft. Hoe kom je hierachter? Heel simpel; als je weinig tot geen energie meer krijgt van wat je doet, is het een goed moment om serieus na te denken of je nog wel op het juiste spoor zit. Als je niet je eigen dromen of doel nastreeft, is de kans zeer groot dat je de dromen van een ander uitvoert. Daar is op zich niets mis mee, maar besef dat je een instrument bent van een ander, en niet van je eigen pad.

6. In je comfortzone blijven

Er is niets mis mee om gewoon in een veilige inkomenssituatie te blijven. Een vast dienstverband met een prima loon is goed om in je dagelijkse kosten te voorzien en als mogelijk je vermogen gestaag op te bouwen. Maar je kan alleen het verschil maken als je bijzondere en nieuwe dingen onderzoekt. Dat betekent automatisch onzekerheid en ongemakkelijke situaties, en angsten overwinnen en het nemen van goed en weloverwogen risico’s. Is er bijvoorbeeld een mogelijkheid om naast je baan iets anders te proberen, zoals bijvoorbeeld het proberen en starten van een onderneming.

7. Geen plannen voor je geld en valse bescheidenheid

Het helpt enorm in je drive en inzet als je weet waarvoor je het doet. Zet daarom het doel en de bestemming van je verdiensten vast. Wil je groter wonen, of wil je sparen voor de studie van je kinderen? Dat is een duidelijk doel dat veel energie en zingeving zal geven.
Wees niet te onzeker en bescheiden, en durf groot te denken. Rijke mensen leggen de lat hoog en vinden dat ze zichzelf een ambitieus doel kunnen stellen. Waarom zou jij dat niet kunnen?

Wil je nog meer tips hebben hoe je rijk kan worden? Lees de wijze lessen van Warren Buffet.

Bookmark and Share

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *